Frankinsensin käyttö

Frankinsensin nimi tulee englanninkielen sanoista frank=aito ja incense=suitsuke ja sitä kutsutaan myös nimillä olibaani tai virak. Latinaksi sen nimi on Boswellia carteri, Boswellia sacra tai Boswellia thurifera.

Frankinsensi on vanhojen korkeakulttuurien pyhä suitsukepihka, jota on vuosituhansien varrella uhrattu temppeleissä erilaisissa uskonnollisissa seremonioissa. Sen kallisarvoisia pihkakyyneliä on aina pidetty suuressa arvossa, ja Muinaisessa Egyptissä yli 5000 vuotta sitten sitä saivat käyttää vain pappisvihkimyksen saaneet henkilöt.

Frankinsensin suosio henkisissä harjoituksissa ja seremonioissa perustuu sen kykyyn tuottaa syvää tyyneyttä ja mielenrauhaa; hengitys syvenee ja hidastuu, jolloin mieli hiljenee ja tyhjenee. Perinteisesti frankinsensia onkin käytetty mieltä ylevöittävänä rukous- ja meditaatioöljynä.

Frankinsensi vaikuttaa aivojen hengityskeskukseen ja sen pihkasta tislattu öljy onkin erittäin tehokas kaikissa hengityselimiin ja -limakalvoihin liittyvissä ongelmissa. Sen antiseptisten ja limaa irroittavien ominaisuuksien vuoksi sitä käytetään mm. inhalaationa krooniseen bronkiittiin ja astmaan.

Frankinsensiöljyä voi myös 1 – 3 -prosenttisena laimennoksena hieroa yskä- tai astmapotilaan rintaan oloa helpottamaan.

Frankinsensi on ihanteellinen öljy erilaisiin limakalvomuutoksiin kuten vatsa- ja suolikatarriin sekä ruoansulatusvaivoihin. Myös raskaana olevat voivat käyttää öljyä turvallisesti viidenneltä kuulta eteenpäin, jolloin öljy hierottuna alavatsaan tai sekoitettuna kylpyveteen vahvistaa kohtua ja rauhoittaa sekä kehoa että mieltä.

Kauneudenhoidossa frankinsensia käytetään ikääntyvän, vahingoittuneen tai arpisen ihon hoidossa, sillä frankinsensilla on kyky uudistaa ihosoluja ja näin ollen kiihdyttää ihon omia korjausprosesseja.

Jo roomalainen runoilija Ovidius ylisti muutama vuosi ennen ajanlaskumme alkua frankinsensia Medicamina faciei femineae -nimisessä ihonhoitokirjassaan, sillä frankinsensilla on monien muiden ominaisuuksiensa lisäksi ilmiömäinen kyky kaunistaa, kirkastaa ja parantaa ihon laatua sekä väriä.

Olen käyttänyt frankinsensia parfyymissa Ruusualttari.