Santelipuun käyttö

Santelipuuta eli santelia (lat. Santalum album) on käytetty Kiinassa ja Intiassa tuhansien vuosien ajan muun muassa parfyymeissa, suitsukkeissa sekä kauneuden- ja terveydenhoidossa. Intiassa puu on pyhä ja se mainitaan ensimmäisen kerran jo Niruktassa, vanhimmassa Veda-kirjallisuuden niteessä, joka on peräisin ensimmäiseltä vuosituhannelta. Ajurvedistä lääketiedettä on kuitenkin harjoitettu jo yli 5000 vuotta Intiassa, joten on hyvin todennäköistä, että myös santelipuun käytöllä on yhtä pitkät perinteet.

Santelipuu on kenties yksi eniten käytetty raaka-aine erilaisissa parfyymeissä ja ihonhoitotuotteissa. Sen tuoksu on afrodisinen eli lempeä nostattava ja se on hyvin suosittu niin naisten kuin miestenkin keskuudessa.

Intiassa santelipuuta käytetään paljon myös meditaation yhteydessä. Lisäksi se on suosittu tantrajoogien keskuudessa, sillä sen uskotaan avaavan sekä puhdistavan kehon hienovaraisia energiakeskuksia, chakroja ja auttavan kundaliinienergian herättämisessä sekä ohjaamisessa kohti ylempiä energiakeskuksia. Santelipuuta on myös kautta aikojen poltettu temppelisuitsukkeena sen mieltä tyynnyttävien vaikutusten ansiosta.

Santelipuun terapeuttiset vaikutukset ovat hyvin laaja-alaiset. Sen vaikutus mieleen on rentouttava ja rauhoittava ja se sopiikin hyvin stressaantuneille, ärtyisille ja tunne-elämältään ailahteleville ihmisille sekä niille, jotka kärsivät peloista, epävarmuudesta, jännityksestä tai unettomuudesta.

Santelipuu on hyvin antiseptinen öljy ja tästä syystä sitä käytettiin aikoinaan paljon balsamointiin. Antiseptisuutensa takia se auttaa virtsateiden ja sukuelinten tulehduksissa ja se on hyvin käyttökelpoinen etenkin kroonisten tulehdusten hoidossa.

Santelipuun kyky tappaa streptokokkeja ja stafylokokkeja on yhtä tehokas kuin eräillä antibiooteilla.

Santelipuun antiseptiset ja kouristuksia laukaisevat sekä limaa irroittavat ominaisuudet sopivat myös monien eri hengityselinvaivojen hoitoon. Se sopii kuivaan, kivuliaaseen yskään sekä bronkiittiin. Inhalaationa tai rinta- ja kurkkuhieronnalla laimennetulla santelipuuöljyllä voi hoitaa luonnonmukaisesti ja tehokkaasti myös äänenkäheyttä tai -menetystä sekä poskiontelontulehdusta.

Santelipuu säätelee hormonitasapainoa ja vähentää näin ollen muun muassa kuukautisia edeltäviä oireita sekä vaihdevuosivaivoja.

Santelipuu sopii hyvin myös erilaisiin ruoansulatusvaivoihin ja se helpottaa kouristuksia, närästystä ja pahoinvointia rauhoittamalla suolistoa.

Santelipuu on ihanteellinen kuivan, kutisevan ja hilseilevän ihon hoitoon, sillä se palauttaa kudosten kosteuden ja joustavuuden sekä uudistaa ihosolukkoa. Tästä syystä se sopii myös auringonpolttamiin ja allergisiin ihoreaktioihin. Myös rasvainen tai tulehtunut ja akneen taipuvainen iho nauttii santelipuun antiseptisistä, hoitavista ja supistavista vaikutuksista. Santelipuu sopii myös miesten partavesiin rauhoittamaan ja kosteutta ihoa ajon jälkeen.

Olen käyttänyt santelia parfyymissa Alkemisti.