Myskisalvian käyttö

Myskisalvian, joka tunnetaan myös muskatellisalviana, englanninkielinen nimi on Clary Sage, Viisas tietäjä. Sen latinankielinen nimi taas on Salvia sclarea. Latinan kielinen sana salvus, josta kasvin nimi on johdettu, tarkoittaa pelastusta ja terveyttä. Onkin olemassa vanha sanonta, jossa kysytään, miksi henkilön annettiin kuolla, vaikka puutarhassa kasvaa salviaa? Roomalaisille yrtti oli herba sacra, pyhä yrtti, ja salvia onkin ollut hyvin kauan yksi kaikkien aikojen arvostetuimpia eurooppalaisia yrttikasveja.

Myskisalviaöljyn vaikutuksia ollaan toisinaan verrattu shamppanjaan, sillä se saa aikaan syvän euforian, hyvänolontunteen ja rentoutuksen tilan. Siitä on apua, jos tahtoo nähdä värikkäitä unia, ja keskiajalla se onkin ollut yksi käytetyimpiä ainesosia mm. silloisten noitien ja näkijöiden ”lentoöljyissä”.

Myskisalvian annostelun kanssa tulee kuitenkin olla varovainen, sillä se sisältää pieniä määriä tujonia, joka liian isoina annoksina toimii keskushermostoa lamaannuttavasti. Myskisalvia ei myöskään sovellu keskittymistä vaativissa tilanteissa juuri samoista syistä.

Oikein käytettynä myskisalvia on kuitenkin turvallinen ja yksi parhaista rauhoittavista eteerisistä öljyistä. Se sopii hysteriasta, peloista ja stressistä kärsiville ihmisille ja sillä on positiivisia vaikutuksia hoidettaessa paranoiaa, paniikkia ja pelkotiloja. Myös ärtynyt ja kiukutteleva lapsi saadaan rauhoittumaan myskisalvian tuoksulla.

Myskisalvia on elimistöä vahvistava öljy ja sitä voi käyttää fyysisiin, hermoperäisiin ja seksuaalisiin häiriöihin sekä toipilaille.

Sisäelimistä etenkin vatsalaukku, munuainen ja kohtu vahvistuvat myskisalviasta. Myös korkean verenpaineen saa laskemaan tällä öljyllä. Myskisalvia on voimakas relaksantti ja se saa jännittyneet lihakset rentoutumaan tehokkaasti esimerkiksi hieronnan yhteydessä.

Myskisalvia on myös vahva afrodisiakki, mikä johtuu pääosin sen euforisoivasta ja rentouttavasta vaikutuksesta.

Olen käyttänyt myskisalviaa parfyymissa Lempi.