Rosmariinin käyttö

Rosmariini (lat. Rosmarinis officinalis) on aromaattisten yrttien ruhtinas ja sitä pidetään hyvänä mauste- ja lääkekasvina. Rosmariini kasvaa luonnonvaraisena Välimeren alueella ja sen sanotaankin kehittävän parhaimman arominsa juuri meren rannalla.

Antiikin aikoina rosmariinia käytettiin morsiusseppeleissä, sillä sen uskottiin tuovan avio-onnea. Myös Egyptissä rosmariinin ajateltiin tuovan onnea, karkoittavan pahoja henkiä ja suojelevan sielun matkaa täältä tuonpuoleisen. Keskiajalla rosmariinista tuli Neitsyt Marian nimikkokasvi, ja nimen syntyyn liittyykin paljon kauniita legendoja.

Rosmariinin käyttötarkoitukset ovat hyvin monipuoliset, sillä sitä on käytetty mm. viineihin, balsameihin, yskänlääkkeisiin, reuma- ja nivelvaivoihin, ilmanraikastimiin, potpourreihin, saippuoihin, hiustenhoitotuotteisiin ja parfyymeihin.

Rosmariiniöljyllä voi hoitaa mm. kipeitä lihaksia, reumaattista kipua ja päänsärkyä lisäksi sitä voi käyttää vilkastuttamaan verenkiertoa ja aktivoimaan sydämen, maksan ja sapen toimintaa. Se myös laskee korkeaa verenpainetta ja lisää stressinsietokykyä.

Rosmariini auttaa myös muistiin, väsymykseen ja ajatusten sumeuteen, sillä se stimuloi keskushermoston toimintaa. Jo antiikin ajan kreikkalaisilla oli rosmariiniseppele päässään, jotta heidän muistinsa toimisi moitteettomasti.

Rosmariinin suurta vitalisoivaa voimaa ei myöskään tule unohtaa. Kasviparantaja Maurice Mèsséguen kerrotaan 1370-luvulla parantaneen Unkarin yli 70-vuotiaan, kihdin ja reuman runteleman kuningatar Elisabethin rosmariinista valmisetulla eliksiirillä, ja hoito onnistuikin niin hyvin, että Puolan kuningas kosi tätä.

Rosmariini on lämmittävä ja antiseptinen öljy ja siksi se sopiikin niin hyvin kylmettymisen ja flunssan hoitoon. Sen kouristuksia laukaisevien ominaisuuksien vuoksi se helpottaa myös yskää ja bronkiittia.

Kauneudenhoidossa rosmariinia on perinteisesti käytetty päänahan ongelmissa kuten kuivuudessa ja hilseilyssä. Se myös elvyttää hiuspohjan mikroverenkiertoa ja auttaa näin ollen stimuloimaan hiusten kasvua. Rosmariiniöljy sekoitettuna vaikkapa hiustenpesuaineesen tummentaa hiusten väriä ja lisää niiden kiiltoa.

Olen käyttänyt rosmariinia parfyymissani Siddhartha.